גלולות לקיצור קיבה, הפועלות בדומה להשפעת בלון קיבה, מסייעת להפחתת כמות של מעבר לשליש מהמשקל העודף, במשך תקופה של ארבעה חודשים.
גלולות לקיצור קיבה הנקראות 'אליפס' טרם אושרה לירידה במשקל על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני, אך היא נחשבת לדור חדש של "בלוני קיבה" שמטרתם לסייע לירידה במשקל בהשמנת יתר, שיפור הבריאות, מבלי לעבור הליך פולשני מצד אחד, והשגת היתרון הקבוע של קיבולת מופחתת בקיבה. ביולי 2015 אישרה רשות התרופות האירופית את שיווק הגלולה.
אופן פעולות גלולות לקיצור קיבה
גלולות לקיצור קיבה הצפויות לגשת לאישור מחודש בפני ה-FDA בתחילת שנת 2016, שונה מתפקוד בלון הקיבה בכך שהיא נבלעת בקליניקת הרופא ואינה מושתלת לבטן בהליך אנדוסקופי הקשור לצינור זעיר. את הגלולה בולעים כרגיל, וכשהיא מגיעה לבטן, היא הופכת לבלון קיבה המוכן להתמלא בנוזל סטרילי דרך הצינור. בשלב זה, הרופא מזליף את הנוזל דרך הצינור, ומושך אותו מהקיבה עד לניתוקו מהגלולה.
כשהבלון מתמלא עד לגודל של כדור קטן, הוא "יושב" בבטן במשך ארבעה חודשים, יוצר תחושת שובע, ומסייע להפחתת האכילה ופיתוח הרגלי שליטה בתזונה. כעבור ארבעה חודשים, הבלון מרוקן ועובר מהגוף דרך הצואה. הליך יציאת הבלון מהגוף אינו כרוך בתופעות לוואי כלשהן, ובשלב זה המטופל מוכן כבר נפשית ופיסית למעבר לתזונה בריאה, ללא עזרים מלאכותיים.
השפעת גלולות לקיצור קיבה על עודף משקל
יצרן הגלולה, אילוריון טכנולוגיות, טוען שמטרת הגלולה היא לסייע לאנשים בעלי אינדקס מסת גוף מעל 27, לירידה במשקל.
BMI של 25 הוא נקודת החיתוך לעודף משקל, והשמנת יתר מוגדרת כ-BMI מעל שלושים. מחקר שנערך בקרב משתתפים שאינם סובלים מהשמנת יתר, שקיבלו את טיפול הגלולה, מוכיח שניתן להשתמש בה אף כמניעת "התקדמות" למצב השמנה, בנוסף למטרה המקורית של הירידה במשקל.
במחקר שהוצג בנובמבר 2015, במפגש שנתי משותף של אגודת ההשמנה והאגודה האמריקנית לניתוחים בריאטריים, דווח כי 34 משתתפי מחקר, הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר, שקיבלו את הגלולה, הפחיתו בממוצע 22 קילוגרם לאחר ארבעה חודשים, שהם בסביבות 37% ממשקלם העודף.
ראש מחלקת גסטרואנטרולוגיה פולשנית במרכז הרפואי "בית ישראל" בבוסטון, דיווח כי מטופלים שקיבלו את 'אליפס' חוו אף שיפורים ברמות הטריגליצרידים שלהם וברמות המוגלובין A1C, הנחשב למדד עיקרי של תפקוד מטבולי.
בנוסף לתחושת המלאות המוקדמת, אליפס משפיעה על התיאבון, המשקל והיבטים פיסיולוגיים בחלק מאותן השפעות המתקבלות לאחר ניתוחים בריאטריים פולשניים. בנוסף להפחתת הקיבה, הגלולה מעכבת אף תהליך שבו הבטן מרוקנת את תוכנה ומשנה את ההורמונים השולטים ברעב ובתיאבון.
תופעות לוואי וסיכונים
המחקר שבוצע בחסות חברת אילוריון, לא כלל קבוצת השוואה לנבדקים שקיבלו טיפול פלצבו. משתתפי המחקר שקיבלו את הגלולה דיווחו על תחושות חוסר נוחות בבטן ומספר הקאות, בימים ובשבועות הראשונים לאחר השתלת הבלון.
מדענים מזהירים כי בלון הקיבה אינו פתרון קבוע לירידה במשקל, אך הוא מציע טיפול לאנשים הסובלים מעודף משקל, בתקווה למנוע השמנת יתר נוספת, או שהוא פועל כפתרון טוב לאנשים שאינם מועמדים מתאימים לניתוח בריאטרי.