בעיות מפרקים ודלקות מפרקים שונות תוקפות לכל הפחות אחוז מהאוכלוסיה. הבעיה יכולה לצוץ בכל זמן ולכל אדם, אך לגברים ישנה נטייה מובהקת וגבוהה יותר לפתח דלקת פרקים. בעיות המפרקים יכולות להתרחש בכל מפרק בגוף, ולעיתים קרובות כאשר ישנה בעיית מפרקים שלא על רקע פציעה וחבלה, היא תופיע במספר מפרקים בגוף, ולא רק במפרק בודד. החשיבות של אבחון דלקת מפרקים ניוונית בזמן גבוהה מאוד, ולכן אם ישנו חשד להתפתחות דלקת במפרקים, חשוב להגיע לבדיקה בהקדם
בקריאה קצרה זו נחשוף בפניכם מספר סימנים שצריכים לעורר אתכם לפעולה מיידית של קבלת ייעוץ מקצועי של רופא מומחה, כדי לזהות את אופי הדלקת, במידה והיא אכן מתרחשת, ולפעול לריפוי שלה בהקדם, תוך מניעת נזקים מצטברים.
סימנים של דלקת פרקים – מתי לפעול?
- כאבים – הבעיה הנפוצה ביותר שמובילה אנשים להיבדק היא כמובן היווצרות של כאב במפרק זה או אחר. כאבים במפרקים יכולים להתרחש במהלך ביצוע פעולות ושימוש רב בכוח, כמו בהרמה של דברים או אחיזה חזקה, עלייה במדרגות, או כל שימוש מובהק אחר באחד או יותר ממפרקי הגוף. מנגד, כאבי דלקת המפרקים יכולים להתעורר גם במנוחה, בשכיבה במיטה, בהתעוררות, וללא קשר ישיר לפעילות זו או אחרת. לכן, במידה ואתם מזהים כי יש לכם כאבים במפרק זה או אחר, בעת פעילות או בזמן מנוחה, כדאי כבר ללכת להיבדק, ולשלול בעיות מורכבות במפרק.
- פגיעה בטווח וביכולת התנועה – מפרקים הם פונקציה של תנועת הגוף, ולכן כאשר התנועה נפגעת, זה סימן מיידי לבעיה, חמורה או קלה, דלקתית או לא. פגיעה בטווח התנועה הוא דוגמה נפוצה מאוד. למשל אובדן היכולת לסגור עד תום אצבע אחת או מספר אצבעות ביד, כמו גם קושי לסובב את הקרסול או להניף את הזרוע מעלה בטווח תנועה מלא, כל אלו נחשבים לפגיעה כלשהי בטווח התנועה ודורשים התייחסות. דוגמא נוספת היא נוקשות במפרק, בעיקר נוקשות שמופיעה לאחר מנוחה וחוסר תזוזה, כמו נוקשות מפרקים בהתעוררות משינה.
- נפיחות ואדמומיות – סימן מובהק לדלקת הוא שילוב של כאב עם נפיחות ואדמומיות. לעיתים יופיע אחד או יותר מהסימפטומים, בשילובים שונים, אך נפיחות ורגישות של מפרק זה או אחר מצביעים על כך שהאזור סובל מפתולוגיה כלשהי, לרוב כאמור מדובר בדלקת אשר הרקע שלה עדיין לא ידוע, ויתברר לאחר הבדיקות הרלוונטיות.
איך מטפלים בדלקת פרקים?
אם לאחר אבחון דלקת מפרקים ניוונית התגלה כי אכן אתם סובלים מבעיה בריאותית זו, תוכלו לקבל טיפול המורכב מארבעה אפיקים. הראשון הוא טיפול פיזיותרפי, טיפולי תנועה שנועדו לחזק את המפרק ולהגביר את יכולת התנועה שלו, תוך שימור הקיים ויצירת שיפור מתמיד. טיפולים אלו גם תומכים בירידת הכאב במפרק וסביבו.
טיפולים נוספים יכללו תרופות ייעודיות וספציפיות, ובמקרי הצורך אפילו זריקות של קורטיקוסטרואידים למפרק הפגוע במקרים מסוימים לא תהיה ברירה אלא לנתח את המפרק הפגוע, ואף להחליפו.