הצרת קיבה אנדוסקופית היא הצרת קיבה ללא ניתוח. הפעולה מזכירה מאוד ניתוח שרוול קיבה אך לעומתו נעשית ללא חתכים בדופן הבטן וללא כריתת הקיבה. מהי הצרת קיבה אנדוסקופית, כיצד היא תורמת לירידה במשקל, למי היא מתאימה וכיצד היא מתבצעת? המאמר הבא הוא בשבילכם.
מהו ניתוח שרוול קיבה?
הצרת קיבה אנדוסקופית דומה במשמעות שלה לניתוח שרוול קיבה ולכן נסביר קודם מהו ניתוח זה.
שרוול קיבה הוא ניתוח בו כורתים ב-90% מהקיבה המקורית. חלק הקיבה שנותר, נשאר מוארך וצר מאוד כשרוול. נפח קיבה רגילה הוא כ-1,000 סמ"ק ואילו נפח השרוול הוא כ-100 סמ"ק. כתוצאה מהקטנת נפח הקיבה, קטנה כמות המזון שהמנוח יכול לאכול בכל ארוחה.
ניתוח שרוול קיבה מבוסס על שני מנגנונים שתומכים אחד בשני-
- הגבלת כמות המזון שהקיבה יכולה להכיל
- ירידה ברצון ובצורך לאכול עקב הפחתת הורמון התאבון גרלין שמופרש מכיפת הקיבה. כיפת הקיבה נכרתת בשלמותה בניתוח ולכן הפרשת ההורמון פוחתת.
הניתוח נעשה דרך ארבעה עד שבעה חתכים בבטן דרכם מכניסים את כל הציוד הנדרש לניתוח. הציוד כולל אף מצלמת וידאו שמאפשרת לראות את שדה הניתוח ולדייק את הניתוח.
מהי הצרת קיבה אנדוסקופית?
הצרת קיבה היא פעולה חדשה שמיועדת להצרת קיבה. הפעולה נעשית עם מכשיר חדש בשם אפולו אוברסטיץ'. המכשיר מתלבש על גסטרוסקופ ומבצע את הפעולה דרך הפה, בלי צורך בחתכים בדופן הבטן. המכשיר הוא למעשה כמו מכונת תפירה המאפשרת לתפוס את דופן הקיבה בשלמותה ולתפור אותה עם עוגנים. על ידי כך למעשה ניתן להצר את היקפי הקיבה. לקצה הגסטרוסקופ מחובר מקור אור ומצלמה שמאפשרים לראות את שדה הניתוח ולהתבונן לחלל הבטן מבלי לפתוח אותה.
הפעולה שמתבצעת דרך הפה בצורה אנדוסקופית מפחיתה את הסיכונים של הניתוח בצורה משמעותית.
ניתן לבצע שני סוגי הצרות קיבה אנדוסקופיות, האחד ראשוני והשני כמתקן לשרוול קיבה כירורגי ראשוני. כלומר, מטופלים שעברו ניתוח שרוול קיבה ועלו במשקל עם התרחבות הקיבה.
כיצד הצרת קיבה אנדוסקופית תורמת לירידה במשקל?
הצרת קיבה אנדוסקופית תורמת לירידה משקל כמו שרוול קיבה רגיל. בזכות הקטנת נפח הקיבה והפחתת הורמון התאבון גרלין שמופרש מכיפת הקיבה, כמו המזון הנצרך יורדת באופן משמעותי.
ניתוח הצרת קיבה גורם להפחתה של בין 60 ל-70 אחוזים מהמשקל בתוך שנה בממוצע. בעקבות כך הוא נחשב לניתוח יעיל מאוד שמבוצע על מטופלים רבים. במעקב אחר מטופלים, ניתן לראות כי רוב המטופלים מצליחים לשמור על הפחתה של 50% מהמשקל העודף גם לאחר 5 שנים.
יש לקחת בחשבון כי בדומה לשרוול קיבה, על מנת שההליך יצליח ויוביל לירידה במשקל חשוב מאוד שהמטופל ישמור על אורח חיים בריא. המטופלים צריכים ליישם שינויים באורח החיים ולהתחייב לתהליך על מנת להצליח להשיג השפעה ארוכת טווח.
הצרת קיבה מביאה לירידה משמעותית במשקל, כאשר מידה הירידה תלוי בתזונה וביכולת של המטופל לשנות את ההרגלים שלו. על פי מחקרים ניתן לצפות לתוצאות מבטיחות. מטופלים עם BMI של 38 ירדו במשקל ממוצע של כ-18 ק"ג לאחר כחצי שנה בלבד. מטופלים עם BMI 45 אף ירדו כ-30 ק"ג בחצי השנה הראשונה.
למי מתאימה הצרת קיבה אנדוסקופית?
הליך הצרת קיבה אנדוסקופית לא מתאים לכולם. מי שמתעניין בתהליך יאלץ לעבור ייעוץ רפואי של גסטרואנטרולוג, דיאטנית ופסיכולוג. אלה יבדקו את ההתאמה של המטופל להליך ואת המחויבות שלו לתהליך.
ההליך מתאים למטופלים שמדד מסת הגוף שלהם, כלומר ה-BMI שלהם מעל 30 ושלא הצליחו לרדת במשקל בדרכים אחרות. לעומת ניתוח, שמיועד לבעלי BMI גדול יותר מ-35, ההליך, שאינו כירורגי מתאים גם למטופלים של BMI מעל 30.
כיצד מתבצעת הצרת אנדוסקופית?
הליך הצרת קיבה אנדוסקופית מתבצע על ידי אנדוסקופ. האנדוסקופ הוא למעשה צינורית גמישה עם מצלמה ומכשיר תפירה אנדוסקופ עם עוגנים. האנדוסקופ מוכנס לקיבה דרך הפה. המצלמה הזעירה על האנדוסקופ, מאפשרת לרופא להפעיל את האנדוסקופ על מנת לראות את מהלך הניתוח ולפעול בחלל הקיבה בצורה מדויקת ונכונה.
על ידי האנדוסקופ, הרופא מציב תפרים בקיבה ולמעשה משנה את המבנה שלה. כך הקיבה מוצרת לצורת שרוול וכמות המזון שהקיבה יכולה לצרוך מופחתת באופן משמעותי.
ההליך הוא לא ארוך והוא לוקח כ-90 דקות. בדרך כלל ההליך יבוצע במסגרת אשפוז יום, אך ישנם מקרים בהם המטופלים נדרשים להישאר בבית החולים לאשפוז לצורך השגחה לאחר ההליך.
מה חשוב לדעת לפני הצרת קיבה אנדוסקופית?
לפני הצרת קיבה, יש לצום צום מלא של 10 שעות. לאחר הפעולה יש להתקדם בהדרגה לפי שלבים שיסביר הגסטרואנטרולוג והדיאטנית הקלינית. חשוב מאוד לשמור על התפרים לאורך זמן ולכן למלא בדיוק אחר השלבים שיוסברו לכם. כמו כן, יש לנטול תרופות בהתאם למצבכם ולהנחיות הרופא.
קראו עוד: מיני מעקף – פרצדורה להצרת קיבה
האם הצרת קיבה אנדוסקופית כוללת סיכונים?
התשובה היא כן. למרות שהצרת קיבה אנדוסקופית היא לא הליך כירורגי היא עדיין כוללת בתוכה סיכונים. יש לקחת בחשבון כי מדובר בהליך חדש יחסית לכן, הסיכונים לטווח הארוך עדיין לא ידועים לגמרי ועוד יהיו חידושים עם השנים.
בימים הראשונים לאחר ההליך המטופל יהיה צפוי להרגיש כאבים ובחילות. בדרך כלל ניתן יהיה לטפל ולשלוט בתסמינים הללו עם נוגדי כאבים ותרופות נוגדות בחילות מתאימות. הכאבים צפויים לעבור בתוך מספר ימים לאחר ההליך.
לעומת שרוול קיבה רגיל, בו כורתים 90% מהקיבה, הצרת קיבה ניתנת לביטול וניתן להמיר אותה בניתוח בריאטרי. במידה שהמטופל עלה במשקל בחזרה, יהיה ניתן לשחזר את ההליך ולהצר מחדש את הקיבה על ידי מכשיר התפירה.