עודף משקל פוגע בבריאות שלנו בדרכים רבות. אחת מהן היא כאבים בברכיים שעלולים לייצר גם מגבלות בתנועה, בנוסף לכאבים. כאן בעמוד תמצאו הסברים מפורטים לגבי הקשר בין קילוגרמים מיותרים לשחיקת המפרק הרגיש, וכן המלצות לטיפול נכון בבעיות הברכיים.
איך המשקל משפיע על הברכיים?
כאבי ברכיים הם תופעה נפוצה. המפרק – שמורכב מ-4 רצועות (צולבת קדמית, צולבת אחורית, צידית פנימית וצידית חיצונית) – חווה עומס רב כמעט מדי יום. כתוצאה מכך הברכיים חשופות לפגיעות טראומתיות (קרע באחת הרצועות עקב סיבוב לא נכון של הרגל), לפגיעות דלקתיות (בין השאר עקב מחלות אוטואימוניות) ולשחיקה מצטברת (של סחוסים, של גידים או של המניסקוס).
גם אנשים רזים עלולים לסבול מפציעות הקשורות לברכיים או מפגיעה מתמשכת, אבל ככל שהמשקל גבוה יותר כך גדל הסיכון: קילוגרמים מיותרים מכבידים על הרצועות והגידים, קצב השחיקה שלהם מתגבר ויש יותר מקרים של בעיות, כאב וקושי בתנועה.
איך משפיעה ירידה במשקל על מצב הברכיים?
הבשורות הטובות הן שגם נזקים חמורים הם לא בלתי הפיכים. הדרך הראשונה להתמודד עם בעיות ברכיים היא ירידה במשקל. מחקרים שונים גילו כי הפחתה של 10% במשקל מובילה לירידה של 40-50% ברמת הכאב. בהקשר זה חשוב לזכור שלמשל השלת 13 קילוגרמים מפחיתה את העומס על מפרק הברך בכ-2,000 ק"ג במהלך הליכה של חצי קילומטר בלבד!
מעבר לכך, הפחתת העומס על הברך מובילה לשינויים פיזיים. ביניהם: סחוס שכבר נשחק הופך שוב לעבה יותר. מומלץ להקפיד על ירידה הדרגתית במשקל וכמובן על שמירת המשקל הנמוך והרצוי כשמגיעים אליו.
זריקות להפחתת כאב ושיפור מצב הברך
טיפול אחר בכאבי ברכיים הוא הזרקות תוך מפרקיות. הזריקות הנפוצות ביותר הן של סטרואידים, שמקלים על הכאבים ובכך משפרים את התפקוד. יש גם חומרים אחרים שניתן להזריק במקרים אלה: למשל, חומצה היאלורונית, ועוד אופציה שהפכה לפופולרית בשנים האחרונות היא PRP (פלזמה עשירה בטסיות). טסיות הדם תורמות רבות לשיקום ברכיים פגועות, ואילו חומצה היאלורונית עוצרת את תהליך שחיקת הסחוס.
ניתוח
במקרים חמורים, זריקות לא יועילו. כך לדוגמה סחוס הרוס לחלוטין לא ניתן לבנות מחדש. במצב כזה הפתרון הוא ניתוח. במקרים של עודף משקל משמעותי, לגוף קשה יותר להתאושש אחרי הליכים כירורגיים, ולכן חשוב לבצע סדרת בדיקות מקדימות (ובאופן כללי להגיע לרופא מנוסה ובעל יושרה מוחלטת).
חשוב להדגיש כי הניתוחים להחלפת מפרק הברך השתכללו במידה ניכרת בשנים האחרונות – גם בהיבט הבטיחותי וגם מבחינת התוצאות. גם כך הקשר בין ניתוח החלפת ברך בגיל מבוגר ומשקל עודף מייצר מורכבות ולכן נדרשת היערכות מתאימה להליך: כדאי לרדת במשקל (גם אם לא מגיעים לטווח הנורמה, כל קילוגרם שמושל משפר מאוד את המצב), לרכוש מראש ציוד עזר מתאים וכאמור לבצע בדיקות הכרחיות.