לאורך העשורים האחרונים, ובמה שניתן לכנות כ"איחור אופנתי" לאחר ידידתנו הגדולה, ארצות הברית, גם במדינת ישראל הפכו הניתוחים הבריאטרים, המוכרים יותר כ"ניתוחי קיצור קיבה", לתופעת מדינה, כאשר יותר ויותר תושבים פונים לבתי החולים ולמרפאות הפרטיות בבקשה לביצוע ניתוח כזה, בלא מעט מקרים במחשבה שמדובר ב"פתרון קסם" לבעיית השמנת היתר, ממנה אותם הפונים סובלים לאורך השנים.
בעניין זה, חשוב להדגיש באופן חד משמעי כי ניתוח קיצור קיבה אינו מהווה משום צורה פתרון קסם, שכן מדובר בפועל בהליך כירורגי מסובך, במסגרתו, ובאמצעות הליך רפואי, מתערבים במערכת העיכול של האדם, ומגבילים אותה בצורה מלאכותית ביחס למצבה הטבעי. הליך מסוג זה, לבד מהקשיים הכרוכים בביצועו, גורר גם שורה ארוכה של סימפטומים רפואיים שונים, המשפיעים על אופן התנהלותו של המטופל לאורך שנים רבות לאחר ביצוע ההליך.
מסיבה זו, הניתוח הבריאטרי נחשב מבחינה רפואית כ"מוצא האחרון" מבחינת הרפואה המודרנית, ומשמש כאופציה במצבים חריגים במיוחד, של חולים הסובלים מ"השמנת יתר חולנית", ואשר מצבם הרפואי דורש התערבות רפואית מהירה, כמוצא אחרון בהחלט. יתרה מזאת, לרוב ניתוח בריאטרי ננקט רק במקרים בהם בוצעו ניסיונות קודמים להתמודד עם המצב בצורות חלופיות, ולרבות באמצעות שינוי התנהגותי כולל, אך שיטות אלו נקטו חרס בסופו של דבר, ומשכך אין מנוס מניתוח.
מתי כן יש מקום לגשת לניתוח בריאטרי?
במקרים בהם הוחלט כי ניתוח בריאטרי נדרש בנסיבות העניין, משעה שהאפשרויות החלופיות כשלו, או במידה ולאור מצבו הרפואי של החולה, ניתוח מסוג זה מהווה הסיכוי האחרון להצלת חייו, החולה ראשית נדרש להתייצב לבדיקה רפואית מקיפה, אשר תאשר כי אכן כך הוא המצב, וזאת על גבי חוות דעת רפואית אשר תועבר לגורמים הרלוונטיים.
חשוב לזכור בהקשר זה, כי על אף שבימינו רופאים רבים רשאי לנסח חוות דעת רפואיות, בתחומים רבים ושונים, הרי שלא תמיד כל רופא אכן בקיא לחלוטין בתחום הניתוחים הבריאטרים, ומשכך חוות דעתו בנוגע לאופן הטיפול עלולה שלא להיות מותאמת למצבו הרפואי הפרטני של החולה מחד, ולמהותו של הניתוח הבריאטרי והסיכונים הכרוכים בו מאידך.
יש לזכור גם, כי הניתוח הבריאטרי, כהליך כירורגי בעל מידת סיכון ממשית, אינו ניתן לביצוע בכל המקרים, כאשר חולים מסויימים, הסובלים גם מבעיות מפרקים, מחלות דם, וסימפטומים רפואיים שונים, עשויים להיות מנועים מביצוע הניתוח מחשש לבריאותם. במידה וכתוצאה מחוות דעת לא מדויקת, מטופלים אלו אכן מבצעים את הניתוח, בחלק מהמקרים התוצאה עלולה לגרור סכנה ממשית לבריאותם.
למי כדאי לפנות לצורך קבלת חוות דעת רפואית טרם ניתוח בריאטרי?
לאור האמור, ברור כי בכל הנוגע לקבלת חוות דעת רפואית טרם ניתוח בריאטרי, אין מקום לפשרות, כאשר חשוב להקפיד על פנייה לרופא מומחה, בעל ניסיון ארוך שנים בטיפול במקרים אלו, אשר עבר השתלמות ספציפית בתחום. למרבה המזל, והודות לרשת האינטרנט, ניתן לאתר במהירות ובקלות מיהם הרופאים המומחים בקטגוריה זאת, וניתן לרוב לתאם פגישת בדיקה וייעוץ במהירות ובקלות.
עם זאת, במקרים מסוימים, ובמידה וקיימת אי בהירות, ולו קלה ביותר, ביחס לשאלה האם יש מקום לביצוע ניתוח בריאטרי במקרה ספציפי, מומלץ שלא להסתפק בחוות דעתו של רופא אחד, מומחה ככל שיהיה, ולפנות לקבלת חוות דעת נוספת מטעם רופא מומחה אחר הבקיא בתחום. במידה ושתי חוות הדעת מגיעות לאותן הממצאים, בין אם בהמלצה לביצוע הניתוח הבריאטרי ובין אם לא, הרי שמבחינת המטופל, יש להתייחס לחו"ד זו כ"קביעה" לכל דבר ועניין.