לפני שניתן לקבל החלטה מושכלת בנוגע לניתוח הבריאטרי המתאים ביותר למטופל באופן אישי, יש לקחת בחשבון נתונים רבים מאוד כשבין היתר יש להתייחס למשקל של המטופל, או ליתר דיוק למשקל העודף שלו, למצב בריאותו הכללי, לניתוחים בהם התנסה בעבר ועוד.
חשוב מאוד להבין כי ההחלטה לגבי סוג הניתוח המתאים ביותר למועמד צריכה להתקבל בשיתוף פעולה מלא בין המועמד לניתוח לבין המנתח וכי ההחלטה של המנותח חשובה לא פחות משיקול דעתו של המנתח.
היתרונות המרכזיים של ניתוח מעקף קיבה
- ריפוי מלא של סיבוכי ההשמנה או הטבה משמעותית בסיבוכי ההשמנה – אחד היתרונות המשמעותיים של ניתוח מעקף קיבה בא לידי ביטוי בשיפור מרחיק הלכת במצבם של המנותחים בכל הקשור לסיבוכי ההשמנה. על קצה המזלג, על מנת לסבר את האוזן בלבד, נציין כי בקרב שבעים אחוז מהמנותחים מתרחש תיקון מלא של ההיפרליפידמיה, בקרב יותר משבעים אחוז מהמנותחים מתרחש ריפוי מלא של יתר לחץ דם ראשוני, בקרב תשעים אחוז מהמנותחים ימים ספורים לאחר הניתוח רמות הסוכר מתאזנות ללא טיפול תרופתי ועוד. כמו כן בקרב קרוב למאה אחוז מהמנותחים מתרחשת הקלה משמעותית בכאבי הגב התחתון ובכאבי המפרקים.
- מתאים במיוחד למטופלים המכורים לפחמימות – צריכה מרובה של פחמימות גורמת בדרך כלל לתסמונת ההצפה במנותחים לאחר ניתוח מעקף קיבה. תסמונת זו באה לידי ביטוי בירידה חדה בלחץ הדם, הזעה מוגברת וחולשה לאחר צריכה מוגזמת של פחמימות.
- השפעה נרחבת על המנותחים – הניתוח משפיע לא רק על כמות המזון שיכול המנותח לצרוך מדי ארוחה אלא גם על מידת הרעב והשובע. לאחר הניתוח מתרחשת הפחתה משמעותית במידת הרעב בעקבות ירידה בהפרשת ההורמון גרלין ועלייה משמעותית ברמת השובע בעקבות הפרשה מוגברת של הורמוני השובע מהמעי הדק סמוך לארוחה.
- צורך מופחת בשיתוף פעולה – אין ספק שלאחר הניתוח נדרש שיתוף פעולה מצד המנותח אך בהשוואה לניתוחים שמרניים יותר, הצורך מועט יותר. אי לכך, גם ללא שיתוף פעולה מלא ניתן ליהנות מהפחתה משמעותית במשקל העודף.
החסרונות המרכזיים של ניתוח מעקף קיבה
- שינוי אנטומי משמעותי – החיסרון המרכזי של הניתוח, ממנו נגזרים חסרונות רבים נוספים הוא השינוי המשמעותי של מערכת העיכול. השינוי של מערכת העיכול ברוב המוחלט של המקרים אינו הפיך ומעבר לכך, הוא עלול לגרום לסיבוכים שונים ולקושי לטפל במצבים מסוימים, בדגש על בעיות קיבה מסוימות.
- סיכון לחסרים תזונתיים – הניתוח מעמיד את המנותח בסיכון לחסרים תזונתיים מגוונים ומחייב הישארות בטיפול ומעקב תזונתי ונטילה של תוספים תזונתיים למשך כל החיים. החסרים הנפוצים ביותר לאחר הניתוח הם חסר בחלבון, חומצה פולית, ויטמין B12, ברזל וסידן.
- שינוי רדיקלי של הרגלי האכילה – לאחר הניתוח הרגלי האכילה של המנותח משתנים מן הקצה אל הקצה. מעבר לכך שכל שינוי באשר הוא, בדגש על שינוי של דפוס האכילה נחשב למאתגר, הרי שבקרב חלק לא מבוטל מהניתוחים מתפתח דיכאון.
- נדרשת מיומנות גבוהה – ביצוע הניתוח דורש מהמנתח מיומנות גבוהה מאוד יחסית לניתוחים פשוטים יותר דוגמת ניתוח שרוול קיבה או ניתוח טבעת.
ראו גם: