לפני שניתן לדון בקריטריונים המתאימים לפיהם מחליטים שניתוח הצרת קיבה בטבעת הוא המתאים ביותר עבור המועמד לניתוח בריאטרי, יש תחילה לפרט בנוגע לקריטריונים הבסיסיים שמהווים בכלל התוויה למעבר ניתוח בריאטרי. ובכן, הקריטריונים הכלליים ביותר הם BMI גבוה מארבעים או BMI גבוה מ-35 אך נמוך מ-40 כל עוד המועמד סובל מסיבוך אחד לפחות של השמנת יתר (יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, דום נשימה בשינה, כאבים אורתופדיים ועוד).
החשיבות של ההערכה לפני הניתוח
לפני שניתן להחליט האם המועמד אכן צריך לעבור את הניתוח, יש לבצע הערכה טרום ניתוחית מקיפה מאוד הכוללת הערכה פסיכולוגית, הערכה תזונתית, הערכה פסיכו סוציאלית ועוד. בין היתר המועמד צריך לעבור סדרה של בדיקות הדמיה, בדיקות דם, בדיקות גופניות ועוד.
במסגרת ההערכה הטרום ניתוחית מעריכים את מידת המוכנות של המועמד לשינוי תזונתי, את דפוסי האכילה של המועמד, את המכשולים שעתידים לעמוד בינו לבין הירידה במשקל, את ההיסטוריה התזונתית שלו בדגש על ניסיונות הירידה שלו במשקל ועוד.
ככל שנאספים יותר נתונים בנוגע למועמד, כך ניתן לקבל החלטה מושכלת יותר לא רק בנוגע לשאלת ההתאמה שלו לניתוח הבריאטרי, אלא גם בנוגע לסוג הניתוח המתאים עבורו ביותר באופן אישי. נכון להיום הניתוחים הבריאטריים כלולים בסל הבריאות הישראלי עבור המטופלים שנמצאו מתאימים לפי הקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. יש לציין כי הקריטריונים זהים עבור כל סוגי הניתוחים הבריאטריים.
קריטריונים ספציפיים עבור ניתוח הצרת קיבה בטבעת
ניתוח הצרת קיבה בטבעת מתאים במיוחד עבור מועמדים בעלי משמעת עצמית גבוהה, הנוהגים לאכול ארוחות מסודרות בשעות קבועות שכן הניתוח בעיקר גורם להגבלת נפח הארוחות. כמו כן הניתוח מתאים עבור מועמדים שעברו ניתוח הצרת קיבה באמצעות סיכות וטבעת לא מתכווננת ללא הצלחה מרובה, המעוניינים לעבור ניתוח בריאטרי נוסף, אך לא מעוניינים לעבור ניתוח בלי הפיך או ניתוח רדיקלי במיוחד.
הניתוח פחות מתאים עבור מועמדים שלא התנסו בעבר בדיאטות הרזיה וכן פחות מתאים עבור מועמדים בעלי דפוסי אכילה המתאפיינים בזללנות או בנשנושים תכופים. בנוסף, BMI מעל חמישים, מהווה מדד פרוגנוסטי שלילי להצלחת הניתוח להצרת קיבה בטבעת. הניתוח גם לא מתאים עבור מועמדים שנוטלים כמות גדולה של תרופות, עבור מועמדים המכורים לסמים או לאלכוהול ועבור מועמדים שסובלים מבקע סרעפתי גדול.
עד כה תיארנו את הקריטריונים באופן כללי מאוד אך חשוב מאוד להבהיר כי התאמת הניתוח למועמד צריכה להתבצע באופן אינדיבידואלי ביותר וכי ההחלטה צריכה להתקבל בכובד ראש.
מימון הניתוח ועלות הניתוח
ישנו מגוון רחב ביותר של פרמטרים המשפיעים על עלות הניתוח ועל מימון הניתוח. להלן כמה מהם על קצה המזלג:
- התאמה לקריטריונים – הניתוח כלול בסל הבריאות הישראלי, אך רק אם המבוטח עומד בקריטריונים הרלוונטיים. אם המועמד לא עומד בקריטריונים הרלוונטיים שמתווה משרד הבריאות, באפשרותו לנסות לעבור את הניתוח באופן פרטי ולשאת בהוצאות הניתוח מכיסו. הניתוח עולה בין 10000-40000 שקלים.
- מידת המיומנות של המנתח – מידת המיומנות של המנתח ורמת המוניטין של המנתח משפיעות במידה רבה על עלות הניתוח.
- סוג הטבעת – ישנם מספר סוגים של טבעות מתכווננות שניתן להתקין בניתוח ומחיר הטבעות אינו אחיד.
- בית החולים שבו מבוצע הניתוח – בדרך כלל דמי ההשתתפות העצמית גבוהים יותר כשהניתוח מבוצע בבית חולים פרטי (בהשוואה לבית חולים ציבורי).
- סוג הביטוח – אחד הגורמים החשובים ביותר המשפיעים על התשלום שיצטרך לשאת בו המנותח הוא כמובן סוג הביטוח שברשותו.