אחת מהתופעות החברתיות המשמעותיות, אשר מאפיינת כמעט אך ורק מדינות מפותחות ברחבי העולם, הנהנות מ"תרבות השפע", היא תופעת "השמנת היתר", ובפרט "השמנת יתר חולנית".
במדינות מסוימות (כדוגמת ארצות הברית), תופעה זו הפכה זה מכבר ל"מגפה" לכל דבר ועניין, כאשר הרשויות מקדישות מאמצים הולכים וגדלים להתמודד עם התופעה, ללא הצלחה ממשית בשלב זה.
עבור הסובלים מהשמנת יתר חולנית, סוגיית האוכל הפכה זה מכבר ל"אכילה כפייתית", כאשר לא תמיד יש בכוחם לשלוט בכמויות האוכל שהם מכניסים לגופם, והדבר לא בהכרח קשור לשאלת ה"שליטה העצמית", או לסיסמאות שונות בסגנון.
בפועל, מדובר במחלה לכל דבר ועניין, ומשכך, התערבות רפואית מתבקשת במקרים רבים על מנת לסייע לסובל מהמחלה להתמודד מולה ביעילות.
ניתוח בריאטרי – מה המשמעות?
באותם המקרים בהם השמנת היתר החולנית נובעת מצורך בלתי נשלט של הסובל מהמחלה להכניס לגופו עוד ועוד דברי מאכל, תוך התעלמות מצרכיו של הגוף בפועל, ובמידה וניסיון לטפל במחלה באמצעים פסיכולוגיים-התנהגותיים לא צלח, השלב הבא, המשמש לרוב כ"מפלט האחרון", הוא ניתוח בריאטרי, המוכר גם בשם "ניתוח קיצור קיבה".
במסגרת ניתוח זה, קיבתו של המנותח מוצרת באחת ממגוון שיטות, כדוגמת הכנסת שרוול קיבה, מה שיוצר למעשה "חסם" בפני הכנסת כמויות אוכל גדולות לקיבה. כתוצאה מכך, החולה עצמו חווה ירידה ניכרת בתחושת הרעב התוקפת אותו, וזאת בד בבד עם פגיעה ביכולתו לעכל כמויות גדולות של אוכל.
אין פלא אם כך, שהחולה הממוצע בהשמנת יתר חולנית, העובר ניתוח מעקף קיבה, שרוול קיבה וכל ניתוח אחר, יורד במשקלו בתקופה שלאחר הניתוח בשיעור ממוצע של כ-50% ביחס למשקלו הקודם.
חשוב לציין עם זאת, כי ניתוח בריאטרי אינו מהווה בשום צורה "פיתרון קסם", ומדובר בפועל בהליך כירורגי מורכב, בעל תופעות לוואי משמעותיות, אשר בהחלט לא מתאים לכל אדם, ובפרט לא לאלו אשר יכולים להתמודד עם השמנת היתר ממנה הם סובלים באמצעים התנהגותיים ופסיכולוגיים בלבד.
רשלנות רפואית במסגרת ניתוחים בריאטריים
הודות להתפתחות הניכרת במדע הרפואה לאורך השנים, ולרמתה הגבוהה של מערכת הבריאות בישראל ביחס למדינות רבות בעולם, ניתוחים בריאטריים נחשבים בישראל כניתוחים בעלי רמת מורכבות קלה-בינונית, ואינם נחשבים כגורם סיכון ממשי למטופל, וזאת למעט מקרים חריגים, המאובחנים ומטופלים מלכתחילה בהתאם.
חרף האמור, ומאחר והניתוח עצמו מבוצע על ידי רופאים בשר ודם, הרי שבסופו של דבר, אין אדם החסין לטעויות, וגם במסגרת ניתוח בריאטרי עלולות ליפול כאלו, במשגה או כתוצאה מהתנהלות רשלנית של הרופא המטפל. טעויות אלו עלולות מטבע הדברים לגרור נזקים רפואיים משמעותיים וניכרים מבחינת המטופל, מהן יסבול לאורך זמן.
יש לזכור בהקשר זה, כי באותן המקרים, בהם כתוצאה מהתנהלות רשלנית של הרופא המטפל, טרם הניתוח או במהלכו, נגרמו למטופל נזקים רפואיים מוכחים, הרי שעומדת לו הזכות לתבוע מהמטפל לשאת בהשלכותיה של התנהלותו הרשלנית, וזאת באמצעות תביעת "רשלנות רפואית" כנגד המטפל, ובכפוף להוכחת הנזק שנגרם למטופל כתוצאה ממנה. תביעת רשלנות רפואית בניתוח קיצור קיבה או בכל ניתוח בריאטרי אחר מבוצעת על ידי עו"ד המתמחה בנושא זה, ולכן יש לזכור עם זאת, כי טרם הגשת תביעה, חשוב להתייעץ ראשית עם עו"ד מומחה בתחום, שכן כל תביעת רשלנות רפואית נדרשת להוכיח במישרין, וכתנאי לפסיקת פיצויים כספיים לטובת הנפגע, כי קיים קשר ישיר בין הנזק הרפואי שנגרם למטופל, ובין התנהלותו הרשלנית של המטפל, וזאת בצורה שאינה ניתנת לערעור.