מטרת הניתוח היא להפחית את כמות המזון, ולאחר הניתוח, מטופלים נדרשים לבצע מספר שינויים תזונתיים. ניתוח לקיצור קיבה אינו מבטיח ירידה במשקל, ומומלץ לחשוב עליו ככלי בו ניתן להשתמש על מנת לסייע לירידה במשקל. השגת ירידה אופטימאלית במשקל, דורשת מאמץ אישי ומחויבות לטווח הארוך.
הנחיות אכילה
אלו הן ההנחיות התזונתיות עליהן יש להקפיד כדי להשיג הרזיה מוצלחת:
לאכול שלוש ארוחות ביום – יש להימנע מחטיפים בין הארוחות, ולאכול ארוחות מסודרות על מנת לקדם ירידה בריאה במשקל ולהימנע מצריכת יתר של קלוריות.
לעיסת המזון לאט וביסודיות – ארוחה צריכה להימשך לפחות עשרים דקות. יש להניח את המזלג בין ביס לביס וללעוס לאט. מומלץ לחתוך את המזון לפיסות קטנות, שכן פיסות גדולות של מזונות אינן מתעכלות היטב לאחר הניתוח.
אכילת כמויות קטנות – הקיבה החדשה אינה מסוגלת להכיל כמויות גדולות של אוכל. יש לעצור עם תחושת המלאות, ולא למלא יותר מידי את הבטן.
אכילת מזונות עשירים בחלבונים – לאחר הניתוח, הגוף זקוק למספיק חלבון כדי להיבנות, לתקן ולתחזק רקמת שריר ואיברים. מחסור בחלבון עשוי להתרחש במשך תקופת זמן ארוכה ולגרום לעייפות, נשירת שיער ובזבוז שריר. מומלץ להעדיף תחילה מזונות הגבוהים בחלבונים כגון בשר רזה, טופו, קטניות, ומוצרי חלב דלי שומן. מומלץ אף להשלים את התזונה עם משקאות חלבון או תוספי תזונה על מנת להבטיח צריכה מספקת של חלבונים.
הימנעות ממזונות עשירים בסוכר ושומן –הצלחה עם אובדן משקל ומניעת עלייה במשקל לאחר הניתוח מחייבת תזונה מאוזנת. מזונות עשירים בסוכר ושומן נחשבים ל"קלוריות ריקות", ואינם מספקים ויטמינים או חומרים מזינים.
הנחיות לצריכת נוזלים
בדומה לאכילה נכונה, גם שתייה נכונה חשובה לאחר ניתוח לקיצור קיבה.
הימנעות משתיית נוזלים עם ארוחות – מומלץ לא לשתות חצי שעה לפני הארוחה, לא לשתות במהלך הארוחה, ולהמתין חצי שעה לאחר הארוחה, לפני חידוש צריכת הנוזלים. הקפדה על כלל זה מונעת מילוי יתר בקיבה; מניעת שטיפת המזון דרך הבטן מהר מידי; ותחושת שובע מוגברת.
שתיית משקאות שאינם מוגזים וללא סוכר- יש להימנע ממשקאות מוגזים ומתוקים עתירי קלוריות ומיצים המכילים רמות גבוהות של סוכרים ואלכוהול. מים רגילים אידיאלים לאספקת לחות תקינה לגוף.
הגבלת צריכת קפאין – קפאין עלול לעורר את התיאבון ולגרות את הקיבה החדשה.
שלבי התזונה לאחר ניתוח לקיצור קיבה
לאחר הניתוח מתבצע תהליך חידוש המזון והשתייה בשני שלבים:
השלב הראשון מבוסס על נוזלים, נמשך יומיים, ומבוצע בבית החולים. המטופל מקבל תזונה נוזלת שקופה אותה יש ללגום לאט ולא לבלוע. יש להימנע משתייה מקשית או מבקבוק, שכן שיטות אלו עלולות לגרום לבועות גז.
המשקאות והמזונות בשלב הראשון כוללים:
- מים
- קוביות קרח
- ג'לי ללא סוכר
- תה ללא קפאין שאינו ממותק.
- תערובות משקאות אחרים ללא סוכר.
- קרטיבים ללא סוכר.
השלב השני של התזונה לאחר ניתוח לקיצור קיבה נמשך שלושה ימים עד שבועיים. עם היציאה מבית החולים וההתאוששות, ניתן להתקדם לתזונה נוזלית מלאה, הצריכה להתבצע בצורה עקבית חלקה של נוזלים נטולי גושים או זרעים.
התזונה כוללת בעיקר משקאות חלבונים, ומרקים נוזלים צלולים. בשלב זה ניתן לאכול ארוחות תכופות קטנות, ויש להקפיד על לגימות קטנטנות ולהפסיק עם תחושת מלאות או לחץ. מומלץ אף לשתות נוזלים צלולים בין הארוחות.
המזונות המומלצים לשלב השני לאחר הניתוח כוללים:
- מרקים צלולים
- חלב דל שומן או חלב סויה דל שומן
- אבקת חלבון
- ג'לי ללא סוכר
- קרטיבים ללא סוכר
- יוגורט דנונה דל שומן.